Erik Nyberg med amatörradiosignalen SM7DZV i sitt radioshack i Böda. Foto: Privat.
Öland

Öländskt initiativ vill rädda kunskapen om telegrafi

1:14 min

När det sårbara it-samhället faller ihop – vilken teknik finns då som reserv? Kunskapen om telegrafi behövs fortfarande, tycker Erik Nyberg och de andra från Ölands radioamatörer. De har tagit initiativ till att sprida kunskapen i hela Norden. 500 radioamatörer deltar nu i en utbildning, där de tränar morse.

Tänk dig att du är ombord på ett fartyg som får problem. Då skulle en morsesignal via radiovågorna nå fram snabbt, om inte mobiltelefoner eller datorsystem fungerar, tror Erik Nyberg i Böda på norra Öland:

– Därför att vi sänder på kortvåg och de går som regel mycket längre. Det betyder att det är ett större antal radiostationer som kan höra det. På det sättet kan till exempel ett nödanrop gå igenom mycket bättre.

"Hängslen och livrem"

Enligt Erik Nyberg har den svenska försvarsmakten slutat att utbilda telegrafister - men det har man inte gjort i Ryssland och i USA. Där lever fortfarande kunskapen.

– Man ska ha hängslen och livrem. Man ska inte avveckla telegrafin innan man har något annat som är lika tillförlitligt.

– Det betyder inte att jag inte tycker att satellittelefoner och annan modern teknologi är bra – det är väldigt, väldigt bra. Men jag säger att man behöver ha någon reserv, när allt annat klappar ihop.

Erik Nyberg pekar på samhällets moderna sårbarhet:

– Det räcker med att du gräver av en fiberkabel borta i Västergötland för att Öland ska bli utan internet.

Gratisprogram kan lära dig morse

Det finns flera program som går att ladda ner till datorn, där du kan öva på att telegrafera.

Ett exempel är Just Learn Morse Code.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista