Överintendent Margareta Nisser Dalman tycker att det har varit roligt att arbeta fram utställningen. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
Sverige

Utställning om 40 år på tronen

3:43 min

På söndag har kung Carl XVl Gustaf varit Sveriges statschef i 40 år. Under fredagen öppnar en utställning på Kungliga slottet , som handlar om hans år som regent. Här finns bland annat en gigantisk mantel och en vacker tron, som kungen faktiskt använde de allra första åren när han tillträtt.

Överintendent Margareta Nisser Dalman berättar om de gamla relikerna.

– Tronen är drottning Kristinas kröningstron, den kallas silvertronen och är ifrån 1650 när hennes kröning ägde rum och den har stått här i Rikssalen i väldigt många år och räddades ju också från branden i slottet Tre Kronor och har stått i Rikssalen ända sedan det här slottet byggdes. 

– I dag är Oscar II:s kröningsmantel draperad i den, precis som den var den 19 september 1973. Den sista kröningen i Sverige var ju Oscar II:s kröning och ägde rum 1873, precis 100 år innan vår kung tillträdde. Han kröntes ju inte när han tillträdde den svenska tronen.

Men kungen har suttit i tronen?

-- Kungen satt i tronen 1973 och han satt i den sista gången 1974 vid riksmötets öppnande, sista gången det ägde rum här i Rikssalen, sedan flyttade det över till Riksdagshuset.

Utställningen heter "40 år på tronen - 40 år för Sverige". Det öppnar på fredagen och visar bilder från olika speciella tillfällen i kungens liv och porträttmålningar där kungen är motivet.

Här presenteras också en bok om kungens år på tronen där kungen själv valt bilder och skrivit bildtexterna.

En särskilt avdelning visar äldre dokument från de dramatiska och händelserika dagar när kung Gustaf VI Adolf avlidit den 15 september 1973 och ett cirkulär från Riksantikvarieämbetet förkunnar att kronprins Carl Gustaf nu är Sveriges Konung och att hovsorg är påbjuden.

Här finns också de olika frimärken och mynt som getts ut med bilder på kungen eller kungafamiljen.

Utställningen visar också delar av kungens garderob, bland annat den mörkblå kritstrecksrandiga kosym han bar när han presenterade sin fästmö Silvia i förlovningssoffan på slottet. Flera av kläderna som visas använder kungen än i dag.

Margareta Nisser Dalman tycker att det har varit roligt att arbeta fram utställningen.

– Det är ju intressant att summera 40 år och det är det vi gör här. Det är roligt att gå igenom flera tusen bilder för att hitta ett representativt material som ju alltid blir ett urval, ett subjektivt urval, som vi tror speglar statschefsrollen, men också kungens intresse för miljö och natur, idrott och så vidare.

Och kungens kläder som han använder än i dag, hänger här!

– Ja, kungens kläder är ju väldigt spännande att få ha med och där har kungen varit väldigt engagerad i det här urvalet och också väldigt generös med att låna ut kläderna som ju faktiskt kommer från garderoben hemma. Och de här kläderna använder ju kungen fortfarande i dag delvis, så det kan hända att något plagg ibland försvinner under utställningsperioden och då betyder det att kungen behöver det för något av sina uppdrag för Sverige.

Är det något plagg man väntar sig ska försvinna?

– Jag skulle kunna tänka mig att de här mer officiella, eller formella, plaggen som frack och jacuette och smoking och någon uniform försvinner. Men jag kan tänka mig också att det som anknytning till fritid som till exempel jakt och fiske kan försvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista