Det glesnar mellan bankomaterna. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar Län

Allt glesare mellan bankomater

Tycker du att du har långt till närmaste bankomat? Kalmar län ligger i botten när det gäller bankomattäthet i landet. På 10 000 länsinvånare finns i snitt bara 2,7 bankomater. På två har 645 uttagsautomater stängts. I bara ett EU-land är det glesare mellan automaterna, skriver Svenska Dagbladet.

På två år har 645 uttagsautomater murats igen, helt enligt de fyra storbankernas intentioner men ofta till förtret i glesbygden där lokala PRO-föreningar protesterar, ibland med framgång. Nu finns bara drygt 3000 kvar.

När kontantservicen skulle rationaliseras bildades Bankomat AB 2010. Bolaget, som ägs av de fyra storbankerna samt Danske Bank, har tagit över driften av cirka 2200 maskiner.                        
                                     
Regeringen har i år gett länsstyrelserna ökat ansvar för att garantera god kontantservice när bankomater försvinner.

Sveriges bankomattäthet är nu den lägsta på nio år. Vi har ett medelsnitt på 3,2 kontantautomater per 10000 invånare. Nytt för i år är att landets länsstyrelser kan hjälpa ett ombud att erbjuda betaltjänster genom att söka statligt bidrag hos Post- och Telestyrelsen.

Stefan Bergelind, vd för Bankomat AB, spår att antalet automater kommer att fortsätta minska.

– Vi har en situation där antalet uttag i automater minskar med 6–8 procent per år. Vi kommer att få se färre automater, särskilt i tätort där övergången till kortbetalningar är snabb. Förändringen kommer att ske långsammare i glesbygd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".