Lennart Brewitz, en av intiativtagarna till Vision Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västerviks

Nytt nätverk vill förändra politiken i Västervik

1:31 min

Ett nybildat nätverk, Vision Västervik, vill förändra sättet som Västerviks kommun arbetar på. Grunden är en frustration över det sätt som Västerviks kommun arbetar på idag och som man anser inte har en bra attityd gentemot medborgarna.

Det handlar inte om sakfrågor, där menar initiativtagarna att man mycket väl kan ha olika syn. Istället handlar det om sättet som kommunen arbetar på och nätverket vill se att fler kommuninvånare ska ha möjliget att få säga sitt.

Lennart Brewitz är en av initiativtagarna till nätverket.

– Vi vill vara med och påverka, vi vill ha en dialog, vi vill ha en dialog där man lyssnar på varandra, vi vill ha en transperens, vi vill bli inkluderade i den kommunala politiken, och det känner vi inte att vi är idag som västerviksbor.

Vision Västervik är ett nätverk av idag runt 15 personer med en del patipolitiskt anslutna från vänster och höger men även samhällsengagerade partipolitiskt obundna.

Inte så konkret

Något direkt konkret som det nätverket ska mynna ut i finns inte idag, det är meningen att en hel del ska kunna komma fram i det Open space möte imorgon på Futurum som hålls imorgon på Futurum i Västervik dit alla är välkomna.

Lennart Brewitz säger att det främst handlar om att få en öppen dialog för att se vika andra sätt och fomer som demokratin kan utövas genom.

Kan bli parti eller ingenting

Han säger att det kan bli ett nytt parti, det kan bil en massrörelse eller ingenting. Men han hoppas att man kan påverka på något sätt.

– Vi hoppas vi kan påverka politiker och tjänstemän i sitt arbete, bjuda in dem till samtal. Förändra sättet att arbeta på. Förankra besluten ute hos människorna innan de tas på sluta rum.

– Det beror på oss om vi kommer kunna påverka, men vi hoppas och tror, säger Lennart Brewitz.

Open space mötet hålls på lördag kl 13 i Futurum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista