Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Psykologen: Fokus på barnen – inte på din oro

"Syftet är inte att öka rädslan utan tvärtom öka deras trygghet"
1:09 min

Falska modellfotografer – och äldre män vid skolgården som försöker locka med sig barn. P4 Kalmar har de senaste dagarna berättat om flera fall där vuxna försöker locka eller utnyttja barn. Psykologen Anette Nilssons råd till föräldrar är att prata med sina barn – och förbereda dem på hur världen ser ut.

Samtidigt är det viktigt att vara förbredd och veta vad man ska prata om och säga, enligt Anette Nilsson som är psykolog på hälsocentralen i Nybro:

– När vi väl pratar med barnen ska det vara fokus på dem. Inte på att min oro är så jättestor att jag överfaller dem med den. Då blir de bara skrämda.

I alla tider har barnen fått lära sig att inte följa med främlingar och vara försiktiga. Det gäller även i dag, kanske ännu mer när mycket av barnens liv tillbringas på nätet. Där kan man inte se vem man pratar med och den som utger sig för att vara en 13-årig flicka kan vara en vuxen med oärliga avsikter.

Viktigt att barn vågar berätta

Det är viktigt att barnen vet hur det är, och att de vågar vända sig till någon vuxen om de råkar ut för något eller om de tycker att något som händer ute på skolgården, ute på gatan, eller när de är på nätet är konstigt eller otäckt.

Därför är det viktigt hur vi som vuxna pratar om det här. Att vi inte skrämmer barnen så de inte vågar komma till oss, enligt Anette Nilsson.

– Syftet med att prata med dem är att inte öka rädslan utan tvärtom öka deras trygghet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".