1 av 6
Pernilla Franzén vill starta ett utbildningsföretag där chefer ska lära sig ledarskap med hjälp av hästar. Foto: Helena Isaksson Baeck/Sveriges Radio
2 av 6
Gradimir Joksimovic vill starta ett transportföretag. Foto: Helena Isaksson Baeck/Sveriges Radio
3 av 6
Sherwan Abdu Abdu och Safihola Alisade går en serviceutbildning och hoppas på praktik och jobb. Foto: Helena Isaksson Baeck/Sveriges Radio
4 av 6
Mikael Ragnarsson vill starta ett byggföretag. Foto: Helena Isaksson Baeck/Sveriges Radio
5 av 6
Kim Lennart har fått hjälp av en etableringslots och tycker att det har hjälpt henne in i det svenska samhället. Foto: Helena Isaksson Baeck/Sveriges Radio
6 av 6
Ahmed Alef är etableringslots på Eductus. Foto: Helena Isaksson Baeck
Kalmar län

Jobbsökande från 20 olika länder möttes på kulturfest

1:38 min

De kommer från 20 olika länder och alla vill de ha jobb. Utbildnings-och coachföretaget Eductus har fixat en kulturfest för förhoppningsfulla arbetssökande. De som har fått jobb fick berätta och inspirera andra. Man vill också skapa möten mellan olika människor från olika yrkesgrupper och kulturer.

En folkdanserska med korg på armen sveper förbi. Det pågår en kulturfest på Skälby loge i Kalmar. Hit kommer människor från hela länet och från alla länder. Det som förenar dem är att de på olika sätt är på väg in i arbete.

Etableringslotsar hjälper nyanlända

Kim Lennart har med hjälp av fyrspråkige etableringslotsen Ahmed Alef fått bra hjälp in i samhället, säger hon:

 – Etableringslotsen hjälper mig att få studera och sedan komma i arbete.

Praktik - en väg in i arbetslivet

Det är utbildnings- och coachföretaget Eductus som anordnar den här festen. På uppdrag av arbetsförmedlingen och kommunen ska de på olika sätt se till att fler i länet kommer i arbete. Och hoppet om att få ett jobb är stort. Safiola Alisade tycker att praktiken är ett viktigt steg in på den svenska arbetsmarknaden.

– Först ska jag praktisera och sedan kan jag börja jobba om de vill ha mig, säger han.

Möten med andra är viktigt om man vill starta eget

Starta-eget-kursaren Gradimir Jokimovic vill starta ett transportföretag, Mikael Ragnarsson har jobbat som byggnadsarbetare i många år och nu vill han starta eget och Pernilla Franzén vill ha ett utbildningsföretag där chefer lär sig ledarskap med hjälp av hästar. De tycker alla att mötet med andra betyder mycket för att komma in på arbetsmarknaden.

– Bra föreläsare, trevligt att träffa andra och vi ger varandra väldigt mycket, sammanfattar Pernilla Franzén.

Och hon tycker att det är bra att man anordnar en sådan här fest. Det är viktigt att få träffa nya människor och kanske skapa nya kontakter och möta andra kulturer, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista