Transportstyrelsen kan inte ha generell sekretess om färjor

1:39 min

Transportstyrelsen tänker inte göra något generellt hemlighållande av de uppgifter man får från rederi Gotlandsbåten angående de färjor rederiet avser att använda i Västervikstrafiken.

Det är Gotlandsbåten AB som begärt sekretess, för att man ska kunna diskutera intressanta fartyg med Transportstyrelsen, utan att uppgifter om fartygen sprids i medierna.

- Nej, det fungerar j så att när någon begär ut en handling gör vi en prövning enligt offentlighetsprincipen och sekretesslagen. Det finns ju ingen generell möjlighet att sekretessbelägga ett helt ärende, säger Henrik Lundberg, chef för sektionen för sjöfartstillsyn vid Transportstyrelsen i Norrköping.

Men det är inte ovanligt att Transportstyrelsen sekretessbelägger vissa uppgifter.

- Det kan handla om de ekonomiska avtal som finns mellan rederier och andra parter, men det vanligaste är kanske att man har sekretess när det byggs något nytt fartyg. Då vill man inte röja vissa nya tekniska lösningar under uppstartsfasen, säger juristen Dennis Lundin, på Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista