Kyrkoval. Foto:Sveriges Radio
Växjö/Linköping

Fler röstade kyrkligt i Växjö stift

Valdeltagandet i söndagens kyrkoval var något större än i förra valet för fyra år sedan, med ett valdeltagande på 12,7 procent. Det blåste vänstervindar i valet till kyrkomötet. Både socialdemokraterna och Vänstern gick framåt, men också Sverigedemokraterna blev vinnare, inte minst i Växjö stift.

I valet till kyrkomötet deltog 12,7 procent jämfört med 11,9 2009. I Växjö stift ökade valdeltagandet. Över 13 procent röstade där, en ökning med 0,7.  I Linköpings stift däremot var valdeltagandet något mindre än i förra valet, 11,4.

Valet store segrare blev Sverigedemokraterna som i hela landet fick 5,95 procent av rösterna till Kyrkomötet, nästan en fördubbling av stödet. I Växjö stift fick SD drygt sex procent.

Socialdemokraterna fick nästan 30 procent av rösterna i landet, men i Växjö stift blev siffran mer måttlig, 24,5 . De borgerliga partierna backade medan de partipolitiskt obundna POSK fick 15,25 procent, en ökning med två procenteneheter.

I valet till stiftsfullmäktige gick Sverigedemokraterna från en till tre mandat både i Växjö och Linköping. Förlorare blev främst Borgerlig alternativ som i Växjö nästan halverades. I övrigt blev förändringarna få

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".