Braathens Regional jobbar för båda flygbolagen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Konkurrenterna flyger med samma underleverantör

1:29 min

Från och med september har skillnaderna mellan Kalmarflyg och SAS minskat. Båda bolagen har nämligen anlitat samma underleverantör, Braathens Regional. Flygplanen är alltså i stort sett likadana.

Ett rödvitt flygplan lyfter från Kalmar Öland Airport, flygplatsen utanför Kalmar. Det kan flyga för vilket av de konkurrerande inrikesbolagen som helst.

Bo Lerman kommer från Gotland. Där har olika flygbolag till och med flugit med samma plan, berättar han. Olika passagerare kan ha köpt biljetter av olika företag, men sitter bredvid varandra inne i planet.

– Det är ju ingen större skillnad på komfort i dag, säger Bo Lerman.

– Det är säkerhet, man ska hålla tiderna och det ska funka. Det tycker jag att det gör.

Att plåtskalet är detsamma – det spelar ingen större roll tycker Jens Harrysson som är chef på Kalmarflyg:

– Kalmarflyg är ett lokalt bolag och vi har flyg- och markvärdinnor som är lokalt anställda och som jobbar ombord. Vi gör det kundbemötande som vi tycker är det bästa för kunden. Så själva maskinen spelar inte så stor roll.

Vad är den viktigaste faktorn som ni konkurrerar om?

– Destinationerna spelar roll, svarar Jens Harrysson.

Kalmarflyg flyger till Bromma och SAS till Arlanda.

– Vi har ett otroligt starkt inrikesnät i Sverige, men vi kanske inte har så mycket till Europa och där är SAS den starka spelaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista