Stora Rör är Årets Ölandsby. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio
stora rör

Stora Rör är årets Ölandsby 2013

1:37 min

På måndagsförmiddagen avslöjades det att det är Stora Rör på Ölands västkust som blir årets Ölandsby 2013. Stora Rör tar över titeln från Gårdby som fick utmärkelsen förra året. 

Framåtanda, engagemang och allt fler permanent boende - det var några av orsakerna till att Stora Rör idag valdes till Årets Ölandsby 2013.

Lena-Marie Wikström som är ordförande i intresseföreningen i Stora Rör var mycket glad efter beskedet och hon hoppas att den ökade uppmärksamhet kring byn som utmärkelsen innebär kan locka mer folk till Stora Rör.

– Det kanske det gör om man hör om det eller läser om det i tidningen.

Enligt Lena-Marie Wikström har turisterna i år varit många och i och med utmärkelsen finns chansen att kunna locka ännu fler turister. Samtidigt hoppas hon att fler också ska vilja bo i Stora Rör året runt.

Stora Rör är traditionellt en sommarort men under de senaste åren har allt fler bosatt sig på orten permanent och runt 250 personer bor där nu året runt.

I motiveringen till Årets Ölandsby tycker man att Stora Rör är en by som tar för sig och att den har mycket att erbjuda så som bageri, en livaktig intresseförening och hamnen som fungerar som ett nav för såväl boende som för sommargäster.

Något som kan locka folk till Stora Rör även efter sommarsäsongen är nästa års Skördefest, som intresseföreningen i Stora Rör i och med utmärkelsen kommer att hålla i.

En av dem som har lockats till att bo på orten under hela året är Anders Bergman. Efter många somrar i Stora Rör bestämde sig Anders och hans fru vid pesnionen för att det var platsen för dem och flyttade dit på heltid 2005. Att orten nu valts till Årets Ölandsby tycker Anders Bergman känns fantastiskt.

– Jag har bott här på somrarna sedan 1963, och Stora Rör har verkligen vuxit och blivit en fin idyll. Så vi hade väl hoppats några år tidigare att den här utmärkelsen skulle komma, men nu är vi framme och det är vi väldigt glada för.

Han tycker att det finns mycket fint på orten som fler borde upptäcka och tycker därför att urmätkelsen är betydelsefull.

– Jag tror det här gör att Stora Rör kommer att blomma ytterligare.

Elin Ternander/P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista