kalmar län

Vågade inte gå på RFSL-möte

1:22 min

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, har haft ett första möte inför starten av en ny lokalavdelning i Kalmar. I lördags samlades ett 30-tal personer från Kalmar, Nybro och Öland. Anneli Skogsberg, som valdes till ordförande, säger att det fanns de som inte vågade komma.

– Det var många som ville komma men inte tordes komma. Det är faktiskt så, säger Anneli Skogsberg.

Och hon berättar att hon har bekanta som till exempel inte vill ha inbjudningar till den här typen av möten via sin Facebook av rädsla.

Det har funnits en RFLS-avdelning i Kalmar tidigare men den lades ner bland annat efter återkommande skadegörelse på lokalerna men också av interna problem. Många eldsjälar flyttade också härifrån.

Och Kalmar län är känt för att vara ett svårt län för HBTQ-personer. Målet för den nya föreningen är att skapa en trygg miljö så att fler vågar komma dit och att stötta skolungdomar som är på väg att hitta sin rätta plats. Det är ofta då det är som svårast.

– När man precis börjar fundera över sin läggning och kanske börjar yppa något för någon klasskompis och det tar fart och sprider sig och man får glåpord och man får spydiga kommentarer, säger Anneli Skogsberg, och berättar att det verkar som att det är killarna som har det värst. Det är mer accepterat för tjejer än för killar att ha en annan sexuell läggning än den heterosexuella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista