Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio.
oskarshamn

OKG får inte bukt med vibrationer i O1:an

1:01 min

Vibrationerna i en turbin i reaktor 1 vid Oskarshamns kärnkraftverk var kvar när reaktorn startades igen i helgen och kan inte gå med full kapacitet. Hösten 2011 stoppades O1:an just på grund av vibrationer och kanske kommer man inte att åtgärda felet förrän nästa år.

Anders Österberg, som är informationschef på OKG, säger till P4 Kalmar idag att läget just nu är lika illa som det var i helgen som gått.

– De åtgärder som vi har vidtagit hittills har inte varit tillräckliga, säger Anders Österberg.

I oktober 2011 stoppades O1:an och sedan dess har den bara varit igång i några dagar. Men trots att man jobbat nästan två år med de problem som fanns så är vibrationerna kvar. De märks av när man går upp mot toppeffekten för kärnreaktorn, som är Sveriges äldsta.

Men något nytt stopp blir det inte som det ser ut. Istället kör man tills vidare på ungefär 80 procent av full kapacitet.

– Nu räknar vi med att se till att anläggningen får producera vid den nivå där den fungerar alldeles utmärkt. Och i sådana fall får vi ta ställning till när vi ska göra nya försök att åtgärda vibrationsproblematiken. Och förhoppningsvis kanske det kan vänta ända till revisionsavställningen nästa år och vi kan köra på den här effekten hela den kommande perioden, säger Anders Österberg på OKG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista