Per-Åke Jarnheimer. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Nytt system spårar orsaker till infektioner i vården

Varje år dör mer än 100 personer av sjukhusinfektioner, det visar siffror från Sveriges kommuner och landsting. Länssjukhuset i Kalmar är bland de första i landet med ett nytt system, Infektionsverktyget, där läkarna registrerar alla sådana fall. På så sätt kommer man bland annat kunna spåra orsakerna. 

Infektionsläkaren Per-Åke Jarnheimer berättar att när läkarna kommit igång helt med att registrera alla vårdrelaterade infektioner, då kommer man att kunna spåra var och när det händer.

– Man kommer så småningom att få möjlighet att kunna gå in på en specifik operation och se hur mycket "postoperativa infektioner", som vi säger, har man vid den. Det finns otroligt många möjligheter att analysera data och följa förändringar.

Rutiner till hjälp

Sjuksköterskan Annica Boija på infektionsmottagningen jobbar varje dag mot infektioner på sjukhuset med hjälp av rutiner:

– Det tror jag är absolut mest vägvinnande: att man inte gör någon skillnad, utan att man jobbar likadant, berättar hon.

Det handlar bland annat om skyddsrockar, handskar vid varje patient och att personalen spritar händerna.

– Man får en rutin och en vana som gör att man inte står och velar vid något tillfälle – utan man gör alltid likadant.

Du kan vara med

Faktum är att det inte bara är vårdpersonalen som kan stoppa infektioner i vården – det kan även du som är patient:

– Genom att vara noga med handhygienen och förstås rökstopp inför operation – och att man uppmanar sina anhöriga att också sprita händerna när de besöker sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista