Rodrigo Bernal, Valdrin Durminski och Bianca Sandoval gästade Peter Bressler i Din förmiddag på måndagen. Foto: Privat
kalmar län

Ung hiphop från länet blir skiva

1:47 min

Sedan branden i Berga centrum i norra Kalmar har det satsats på att hjälpa ungdomarna i området med vettig sysselsättning. Nu släpper de som har sökt sig till den nya musikstudion en cd med r'n'b och hiphop tillsammans med unga från hela länet.

– Sedan vi öppnade studion har man sett en radikal förändring i Berga, säger Rodrigo Bernal, projektledare för Ung Aktiv hos ABF som driver Berga Musikstudio i samarbete med Kalmar kommun och Zulunation som är ett internationellt nätverk för hiphopkulturen.

– När vi öppnade gick ordningsvakter runt där men de behövs inte där längre. Sedan har man sett ungdomarnas utveckling, innan hade de inte de bästa personerna att se upp till, berättar Rodrigo Bernal.

På skivan som ungdomarna ger ut finns en låt som heter "Känn dig fri", en låt som ska stötta de som mobbas. Skivan släpps om en dryg månad, hoppas Rodrigo Bernal.

På skivan deltar mellan 50 och 60 ungdomar från Berga musikstudio i Kalmar och från Oskarshamn, Mönsterås, Hultsfred och Västervik.

Så skivan har blivit en hjälp att få det lugnare i Berga men det har på köpet bildats ett nätverk för r'n'b och hip hop för unga i länet.

Bianca Sandoval och Valdrin Durminski, som har varit med i Ung Aktivs verksamhet i Oskarshamn länge, sjunger och rappar på Känn dig fri.

– Man får jobba med sitt egna, och man får hjälp när man vill, man får verktyg, berättar Bianca Sandoval.

– Det viktigaste för mig är alla ska hjälpa varandra. Jag är projektledare men jag skulle inte kunna klara mig utan dem, säger Rodrigo Bernal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista