Industrin håller med om att stormpengar hamnar i fel fickor

Nu håller industriföreträdare själva med om att regeringens stormpaket på en dryg miljard hamnar i fel fickor. Såg- och massakoncernen ATA är en av de mellanhänder som idag tjänar pengar både på de dumpade priserna och regeringens halva miljard i lagringsstöd. Ägaren Tage Andersson erkänner att stödet borde gå direkt till skogsbönderna för att kompensera för de sänkta priserna.

Ett protestmöte på tisdagen krävde att paketet rivs upp och att pengarna ges direkt till skogsägarna i form av 50 kr per kubikmeter upparbetat virke till väg.

Skogskoncernen Södras ordförande Lars-Eric Åström förklarar missfördelningen med att regeringen av budgettekniska skäl inte kunde ge direktbidrag utan bara skattelättnader. Därför gick hjälpen t ex till skogsmaskiner, trots att entreprenörerna hittills bara tjänat på stormen.

Det var den 4 februari som regeringens åtgärdspaket efter stormen kom. 500 miljoner till uppköparna i lagringsstöd, 400 miljoner till skogsägarna i slopade skatter på virke, 200 miljoner till skogsmaskinsägarna i slopade dieselskatter och dessutom pengar till transporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".