Foto: Nick Näslund/SR
OKG

Strålsäkerheten berörs inte av reaktorfel på OKG

"Det handlar kanske oftast om vilken ambitionsnivå man har..."
1:21 min

De senaste problemen på OKG med läckande generator på O3:an och skakande turbin på O1:an berör inte strålsäkerheten. Det säger Strålsäkerhetsmyndigheten som håller ett extra vakande öga på OKG. Och det mesta, även på ett äldre kraftverk, går att byta ut enligt myndigheten.

 – Rent generellt är det inte några säkerhetsproblem, utan vi tittar på de möjligheterna när de redovisar grundorsakerna. Om det kan ha någon bäring på de problem som vi har sett i säkerhetsfrågor. Men hanteringen av produktonen är OKG:s ansvar fullt ut, säger Leif Karlsson är enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

OKG har sedan tidigare fått särskilda villkor för verksamheten plus att volaget är satt under särskild tillsyn på grund av brister i säkerhetsarbetet. I praktiken innebär det att man inte får starta upp en reaktor som varit stoppad utan att först prata med Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men just de fel som gör att O3 står stilla och att O1 går med reducerad effekt påverkar alltså inte säkerheten, så även om myndigheten följer det som händer så lägger man sig inte i det OKG gör nu.

Men de många felen kan ändå vara ett tecken på att allt inte är tipp topp. För även om kärnkraftverken är gamla betyder det inte per automatik att det blir fler fel på dem.

– Det handlar helt enkelt om hur mycket underhåll man gör och hur mycket man byter ut. Du kan byta ut det mesta på ett kärnkraftverk, säger Leif Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".