Arkivfoto: Krister Falkbrink/SVT Bild
p4 morgon

Det forskas vidare kring gåtan med älgdöden på Öland

1:27 min

Forskarna har inte hittat något säkert bevis på vad som gör att så många älgkavlar dör på Öland. Men man misstänker nu att konkurrens med rådjuren kan vara ett skäl till att älgarna har det så svårt. I år har bara fem av 20 födda älgkalvar överlevt. Och de kalvar som dör gör det mycket kort efter att de fötts.

– De flesta dör inom en månad har vi sett. De dör tidigt, det är nästan för tidigt för att dö av en infektionssjukdom, alltså virus eller bakterier eller likande. Det här rör sig sannolikt att de inte fått tillräckligt med mjölk av sin mamma, säger Jonas Malmsten som är expert på viltsjukdomar på både SVA och SLU.

Av 20 kalvar som forskarna följde var det fem som överlevde. Som det ser ut dog de inte av sjukdom eller vitaminbrist utan forskarna tror det handlar om maten eller om konkurrens.

Öland är speciellt enligt forskarna med annan berggrund och annan flora än i övriga Sydsverige. Det kan ha betydelse för älgarna och något som forskarna vill titta på. Bland annat för att reda på vad de äter, och hur mycket de äter.

För älgdöden är speciell, det handlar inte om att alla älgar mår dåligt - istället är det nyss födda kalvar som är illa ute. De kalvar som överlever klarar sig sedan alldeles utmärkt.

– Kvaliteten på de vuxna älgarna är i många fall väldigt, väldigt hög och god på Öland. Så jag tror det skulle gå att ha en bra stam där. Men vi måste titta på omgivningarna och se, kanske vilken effekt rådjuren har. De är jättemånga på Öland vad vi förstått. Vi vill se om de har någon effekt vad gäller konkurrens om födan, säger Jonas Malmsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista