Kalmar län

Fler matbutiker på landsbygden - om regeringsförslag går igenom

Regeringen planerar att nästa år tillsätta en utredning som ska utreda statligt stöd till kommersiell service i glesbygd. Det föreslås i den kommande budgetpropositionen.

"Går det inte att tanka bilen eller handla mat inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för människor, företag och besökare", säger näringsminister Annie Lööf i ett pressmeddelande.

I en av de allra första riksdagsmotionerna, som lämnades in på riksdagens första arbetsdag, så lyftes ämnet också av partikollegan från Kalmar - Anders Åkesson.

Han vill inrätta en nationell servicegaranti som innebär rätt till offentlig service i hela landet. Han vill ha ett golv - på tillgången till samhällsfunktioner och tjänster som alla har rätt till, oavsett var man bor.

Det kan handla om bredbandssatsningar, definierad rätt till postservice och uppföljning av mobiltelefonioperatörernas utfästelser om täckning.

Antalet mataffärer i glesbygdsområdena har minskat med en tredjedel sedan mitten av 1990-talet, enligt myndigheten Tillväxtanalys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista