Kalmar

Temadag skapar förståelse för funktionshinder

1:15 min

Hur är det att leva med funktionshinder? Det fick man en inblick i under dagens temadag för funktionshinder på Högalids folkhögskola utanför Kalmar. Där berättade tre föreläsare om sina erfarenheter av att leva funktionshinder.

Under dagen berättade föreläsarna om hur det är att leva med en utvecklingstörning och hur man kommer tillbaka efter en förvärvad hjärnskada. De fick också lyssna till Niclas Andersson som berättade om sin bokstavsdiagnos med hjälp av sång och musik.

– Jag har haft en del strul om man säger så. Hade problem redan i första klass och har ett visst perspektiv att ge. Och har börjat föreläsa om så kallade bokstavsdiagnoser, och gör det då med musik, teater och svart humor, säger Niclas Andersson.

Ett 20-tal elever med lindrig utvecklingsstörning läser på Högalid, och läraren Stefan Lundbäck menar att temadagen behövs för att sätta mer ljus på funktionshinder.

– Det är alltid så att det behövs upplysning, och vi har ju kurser här ute för funktionsnedsatta. Och då är det ju särskilt viktigt att personerna som går här, övriga deltagare, får en information om vad funktionsnedsättningarna innebär, säger Stefan Lundbäck, lärare på Högalids folkhögskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista