1 av 3
Första balen placerad till det som ska bli en pyramid vid Himmelsberga. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 3
Det är som att lösa en soduko - att få ihop skördefestens samlingsutställning. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
3 av 3
Bra utgångspunkt på Skördefesten - Konsthallen på Himmelsberga. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
ölands skördefest

Premiär för samlingsutställning på Ölands skördefest

7:50 min

Nästan alla konstnärer som har öppna ateljéer på Ölands Skördefest finns med i en samlingsutställning på Ölands Museum Himmelsberga. Det är första gången det här görs och nästan alla, drygt 70 konstnärer, har valt att vara med. Utställningen öppnar lördagen före skördefesten.

Tanken är bland annat att besökarna ska kunna utgå därifrån och sedan hitta till sina favoriter på kartan. Kristina Jeppsson, som är konst- och kulturansvarig för Skördefesten, är nöjd med gensvaret.

– Det har smitit in lite folk när jag har hängt här på Himmelsberga och sagt att det var på tiden, och konstnärerna undrar varför vi inte har kommit på det här tidigare. 

– Här har vi ju en jättefin konsthall på mellersta Öland och otroligt många konstnärer som har öppet då måste vi ju ha en samlingsutställning, så tänker vi på Skördefesten, säger Kristina Jeppsson.

Hon klättrar sedan upp på en pall och drar ståltråd från krokarna som sitter på en vit list en bit upp på väggen. Hon knipsar av med tången, flyttar åt sidan och så måste målningarna bredvid flyttas efter.

Det börjar med mycket färg när man kommer in genom dörrarna. Kristina har försökt skapa en sorts färgschema i lokalerna, längst in blir det mörkt, lite som en grotta, mitt i rummen står möbler, keramik och smycken.

En grön trasmatta ligger på ett podie. Det är en salig blandning, här finns inga krav på verkshöjd eller konstnärlig kvalitet. Det är ingen jury som har gjort något urval.

– Det är ju en konstfest, det är ju inte så att bara folk som lagar gourmetmat som får vara med på Skördefesten utan det är ju en fest som är för alla. Det tycker vi är det viktigaste, säger Kristina Jeppsson.

Det är många landskapsmotiv och många djur i målningarna.

– Det är tjurar och kaniner och får förstås, så det märks att det är på landet och det märks att det är Skördefest.

P4 Kalmar: Är du stressad?

– Ja, jag är stressad, säger hon, och fortsätter hänga utställningen som har vernissage lördagen före själva skördefesten.

Men Kristina Jeppsson hinner bara flytta ett par målningar innan Henric Stigeborn kommer in i konsthallen. Hon måste flytta en bil och öppna den stora grinden in till den stora ängen inne på friluftsmuséet.

Henric Stigeborn är här med första lasset ensilagebalar som ska staplas till pyramider och cirkelformer. En installation. Kanske blir det det största konstverket på skördefesten?

– Tanken från början var att ensilage, det blir ju genom korna ost. All mjölk som finns på Öland blir ju ost i Kalmar så alla de här balarna som ligger här är ju någon sorts oförädlad ost. Och då tänkte vi att vad gör konstnärerna av landskapet? Hur förädlar de det?, förklarar Kristina Jeppsson.

Och så konstaterar hon att konstnärerna har ju förädlat landskapet i alla tider, man har målat av det, gjort skuplturer, levt och inspirerats av det. Och nu ska ensilagebalarna bli konst.

De vita plastade ensilagebollarna ska staplas på höjden och målas med självlysande färg så att de skimrar ända ut över östra vägen borta i Långlöt. De ska belysas under konstnätterna på skördefesten.

Olika konstnärer har engagerats och LRF ska ha tio balar till sitt egna konstverk. 

P4 Kalmar: Ensilage är alltså jäst gräs som korna äter så det blir mjölk och ost som vi äter, som konstnärerna på Öland äter så att de orkar måla sina tavlor och göra sina skulpturer och skildra och bevara livet i det öländska landskapet. Så får man kanske ihop det, jo det låter väl logiskt, eller är det inte lite långsökt?

– Jojo, men om man har jobbat med skördefesten och utställningar för konstnärer på Öland ganska länge. Så är det alltid detta mat, landskap och konst, mat, landskap och konst och det hänger ju så väl ihop och här blir det ju ganska konkret, säger Kristina Jeppsson.

– Sedan är ju ensilagebalarna ganska fula men de kan ju bli vackra också.

P4 Kalmar: Det låter lite som ett sätt för konstnärerna att försöka förklara vad de bidrar med?

– Ja, konstnärernas roll för Öland kan inte underskattas. Hade inte Per Ekström målat sina landskap och fört ut i världen vad vackert det öländska landskapet är så hade vi nog inte haft så mycket turister här. Och jag vill gärna föra fram att konsten är grundläggande, precis som maten, säger Kristina Jeppsson.

– Och så konstaterar vi att ensilagebalarna ser ju faktiskt ut som ostar. Och det har funnits en tanke om att måla ensilagebalar som gula ostar runt om på hela ön men det har inte hunnits med. Det får bli ett annat år. Däremot kommer flera konstnärer främst på södra Öland ha målade balar längs vägarna, tillägger hon.

I konsthallen kommer det att bli samlingsutställning nästa år också. Men då kommer konstnärerna bara få lämna in ett verk var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista