Vandring i Överum födde många idéer. Foto: Scanpix
Västervik

Bättre tätorter med hjälp av vandringar

1:43 min

I Västerviks kommun har man börjat med vandringar för att ta reda på medborgarnas tankar och idéer om framtid och utveckling av tätorterna i kommunen. En första vandring hölls i förra veckan i Överum och lockade ett 70-tal personer.

Sune Bäck var en av dem som deltog i vandringen i Överum, och han tror att konceptet gör att fler fick göra sin röst hörd.

-- Vid ett sådant här tillfälle när man vandrar runt i samhället och diskuterar och pratar på ett lättsamt sätt, gjorde att nog det var många fler som gjorde sin röst hörd än om man sitter i en lokal lite stängt. Då blir det lätt de vanliga som pratar som normalt sett gör det, säger han till P4 Kalmar.

Och pratat verkar många ha gjort. Runt 200 synpunker kom fram under vandringen i Överum, och idéerna rörde allt från dålig asfalt och skyltar som hänger snett till större utvecklingssatsningar på fritidsanläggningar och företagsutveckling bland annat.

Kommunen har nu sammanställt åsikterna och skickat dem till de som ansvarar för respektive fråga både inom kommunen och utanför.

Och man kan konstatera att många saker troligen kan och bör åtgärdas ganska snart. Men de rena utvecklingsfrågorna, som kräver politiska beslut eller stora investeringar, de ska diskuteras och gås igenom vid ett nytt möte nästa vecka så att man satsar på rätt saker i Överum.

– För det är mycket viktigare att när kommunen går in sedan och agerar, nu när vi försöker hitta finansiering för det här, att vi letar efter pengar till rätt saker och att vi satsar på det som Överumsborna verkligen vill - istället för ett förslag som är jättebra men som få står bakom, säger landsbygdsutvecklaren Lotti Jilsmo.

Tack vare att vandringen i Överum blev så lyckad så kommer kommunen att genomföra satsningen på fler ställen. Näst på tur står Gamleby.

Läs mer om .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista