Robin Hjärtfors se fram emot när spelet släpps idag. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Sverige

Stort intresse när nya GTA-spelet släpps

1:59 min

Idag släpps TV-spelet Grand Theft Auto 5. Ett spel som sägs vara det mest påkostade spelet i historien och som jämförs med miljardfilmer som Pirates of the Caribbean 3. Och enligt flera nätbaserade spelbutiker, som P4 har pratat med, har intresset för spelet krossat alla tidigare rekord.

– Det är ju stort varje gång ett GTA-spel släpps. Det finns nog inget mer spel som är mer efterlängtat bland gamers, säger Robin Hjärtfors som är en av dom som förbokat spelet.

Sedan 2008 har det jobbats med att ta fram det femte spelet i serien och haussen kring spelet är stor.

Även om ungdomar inte tältar utanför spelbutiker så har många förbokat ett exemplar, precis som Robin Hjärtfors.

– Det här är stort. Jag tror det var 25 miljoner spel de skulle sälja precis i början nu och det är otroliga summor, säger Andreas Westman som är projektledare frö SpelArena i Jönköping.

SpelArena är ett projekt som finansieras av flera lokala myndigheter och projektets syfte är att stärka digitalkulturen i Jönköpings län.

Våldsamt spel

Spelet går ut på att du ska genomföra en rad uppdrag. Det kan handla om att råna en bank eller stjäla bilar och samtidigt hålla polisen borta.

Ett våldsamt spel som kan tyckas vara brottsglorifierande. Men Andreas Westman menar att det är en hög åldersgräns på spelet och att barn verkligen inte bör spela det. Och han tycker att det är inte mer våld än vad vi får från annat håll.

– Jämför det med klockan åtta på Kanal 5 och så vidare. Så bra grafik kommer det vara långt kvar till och det är fortfarande väldigt distanserat och väldigt mycket mer vattenkrig än något blodigt, säger han.

Skolan får vänta

Idag släpps alltså det eftertraktade spelet och Robin Hjärtfors som normalt studerar på tekniska högskolan i Jönköping tror att studierna kommer få vänta nu när spelet släpps.

– När jag får det kommer jag nog spendera en stor del av dagen med det. Sen får vi se om jag planar ut det eller hur det blir, säger han med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista