Kalmar/Växjö

Feltryckta doktorsavhandlingar upprör på universitetet

1:30 min

Ett stort antal doktorander på Linnéuniversitetet har under det senaste året fått tillbaka sina avhandlingar feltryckta. Nu hotar Linnéuniversitetet att säga upp avtalet med företaget som trycker avhandlingarna.

En av många doktorander som drabbats av tryckeriets misstag är Lasse ten Siethoff som lade fram sin avhandling nyligen.

– Efter mycket strul och förseningar från tryckeriet sida, var slutversionen också fel, berättar han.

Fel namn och titel
250 exemplar levererades från tryckeriet, bara en dag innan han skulle ”spika” upp den. Så han fick spika upp fel version.

– När jag väl fick avhandlingarna i det som skulle vara rätt format, så hade det blivit fel omslag. Både namn, titel och baksidetexten var fel, så jag hann inte få de riktiga versionerna innan spikningen, säger Lasse ten Siedhoff.

Och han är inte ensam om att drabbas av tryckeriets misstag som har blivit "en visa" bland doktoranderna på universitetet. 

Mycket problem
Det är väldigt många, alla jag pratat med i alla fall som haft lite problem med tryckeriet.

– Det är väldigt jobbigt eftersom man är väldigt stressad under den perioden och jobbar väldigt hårt.

Linnéuniversitetet har nu tröttnat och hotar att säga upp avtalet med tryckeriet som haft uppdraget att trycka avhandlingarna sedan september förra året. Företaget har nu 30 dagar på sig att redovisa åtgärder för att inte det här ska upprepas.

Viktig markering
– Vi har inte lidit någon ekonomisk skada, men det hjälps inte, det är jätteviktigt att det fungerar för våra doktoranders skull och därför markerar vi nu att de måste komma in med en riktig handlingsplan annars får vi se oss om efter en annan lösning, säger Ingrid Persson, kommunikationschef på Linnéuniversitetet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista