Foto: Polisen och Helmuth Petersson.
Flakeböle/Kalmar

Expertvittne: Osannolikt att geväret fick blodfläcken på 80-talet

Att blodspåret från den mördade mannen som hittats på den misstänktes hagelbössa skulle suttit där sen 80-talet är osanolikt. Det hävdade ett expertvittne från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som på onsdagen uttalade sig under rättegången om dubbelmordet på Öland.

Försvaret har hävdat att blodspåret skulle kunna ha kommit dit i samband med lerduveskytte för omkring 25 år sedan, men den tesen avfärdas alltså av SKL som osannolik.

Blodspåret är ett av åklagarens absolut starkaste kort i rättegången mot den misstänkte 55-åringen.

Inget binder mannen till mordplatsen

Under rättegången har en stor mängd vittnen förhörts. Det har handlat om det mördade parets sista timmar i livet, deras ekonomi och vanor. Det har också handlat mycket om vad den misstänkte mannen gjort under luciadagen, hur han är som person och om hans ekonomi.

Något som direkt binder den misstänkte mannen till mordplatsen har åklagaren inte kunnat visa. Ett vittne berättade att han hade sett den misstänkte mannens bil på vägen mot Flakeböle. Det fick 55-åringen frågor om idag i ett kompletterande förhör:

– Det var ju mörkt och det var på ett eller två hundra meters håll, så hur han kan se en liten grön rand kan jag inte förstå, svarade 55-åringen.

Slutpläderingar i morgon

I dag har det också handlat om att två andra spår i utredningen. Det är personer som haft konflikter med den nu mördade mannen – med de båda har visat sig ha alibi för luciakvällen förra året.

I morgon kommer åklagare och försvar hålla sina slutpläderingar. Efter det beslutar tingsrätten om den misstänkte ska stanna kvar i häkte eller släppas på fri fot. Det kan ge en fingervisning om hur en kommande dom kan tänkas bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista