Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Unga ska skakas om – och tycka till

0:51 min

Ibland känns det kanske hopplöst som ung att komma till tals och det verkar vara svårt att påverka politiker och matkhavare i sin kommun. På onsdagen startar föreningen Kumulus tillsammans med medlemskommunerna i länet sidan Skakaom.nu – en sida där unga människor kan tycka till.

– "Skaka om" är en plattform för att öka ungas inflytande i Kalmar län. Det är mellan 13 och 20 som är målgruppen – men alla är välkomna att lämna förslag, berättar Sara Carlén som driver projektet.

– Tanken är att skaka om ungdomarna – inte politikerna som många kanske tror. Utan mer rycka tag i de unga och få dem att förstå att man kan påverka någonting, säger Dennis Åström som också arbetar med Skakaom.nu.

Många synpunkter från ungdomar handlar i dag om praktiska frågor. Ett exempel är att kunna använda lokaler efter skoltid. 

– Ungdomar tänker på ett sätt och politiker på ett annat. Om inte ungdomar blir tillfrågade så blir det fel i slutändan. Det är lite det som vi försöker överbrygga, säger Dennis Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista