Anders Åkesson (C), gillar de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Länets politiker ger höstbudgeten ris och ros

1:12 min

Regeringens budgetförslag på 24 miljarder är ett tillfälle för de små partierna att slå vakt om sina profilfrågor. Kristdemokraternas ledamot Anders Andersson från Järnforsen lyfter fram att pensionärerena får ännu en skattesänkning – även om den senaste nu bara ger någon hundralapp per individ.

Han ser de äldre som vinnare sett till hela fyraårsperioden eftersom regeringen satsar mer på dem jämfört med de som jobbar, om man ser till antalet som berörs.

– 2,5 miljarder ger inte så mycket för den enskilde men det är ett plus, säger han.

Centerpartiets rikdagsman från Kalmar, Anders Åkesson, lyfter fram sänkta arbetsgivaravgifter för de som anställer riktigt unga och gårdsstödet till lantbrukarna. Det stödet blir visserligen mindre eftersom anslagen från EU minskade, men regeringens pengar mildrar sänkningen, menar han:

– På margianalen betyder det mycket i Kalmar län, säger han.

Opposionen är däremot kritisk. Landstingsrådet Anders Henriksson (S) tycker att det helt saknas satsningar som kommer Kalmar län till del:

– Det blev inga nya utbildningsplatser till Linnéuniversitetet, inga investeringar i infrastrukturen eller ingen läkarutbildning till Kalmar. Jag är mycket besviken. Kalmar län existerar uppenbarligen inte i Fredrik Reinfeldts Sverige, säger han.

– Om regeringen hade avstått från att sänka skatterna skulle situationen kunnat se annorlunda ut. Behoven inom exempelvis sjukvården är stora och jag skulle helst ha sett ökade statsbidrag till landstingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista