Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Kalmar län

Fler antidepressiva läkemedel säljs i Kalmar län

"Kanske tyder på att fler blir behandlade"
0:49 min

Vi äter allt mer antidepressiv medicin i Kalmar län. De senaste tre åren har apoteken ökat försäljningen av antidepressiva med nästan 20 procent. Det visar siffror från det statliga bolaget Apotekens service.

– Det märks att det förskrivs mer antidepressiva, även om det är svårt att se det i det dagliga arbetet, säger Björn Karpestam som är läkemedelsspecialist i Kalmar och har följt utvecklingen.

Under det andra kvartalet 2010 såldes 8 000 förpackningar antidepressiva läkemedel i Kalmar län. Under samma period 2013 såldes det 10 000.

På landstinget i Kalmar län menar man att försäljningsökningen innebär att man tar bättre hand om de som är deprimerade. Det håller även Björn Karpestam med om:

– Det kanske tyder på att fler blir behandlade, som kanske förr inte blivit behandlade för sin depression. Då är det bra i så fall, om man läkemedelsbehandlar fler.

Gustav Kamensky Svensson
nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".