1 av 2
Ett förslag till ny miljö framför Glass Factory i Boda med marksten och giftätande växter.
2 av 2
Ann-Christine Torgnyson, näringslivsutvecklare Emmaboda kommun. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Glasriket

Studenternas förslag: låt växter äta glasbrukens gifter

Åkerkål, brun senap och åkervinda kan vara en lösning
1:13 min

Giftätande växter skulle kunna minska gifterna i marken där det har varit glasproduktion och samtidigt göra platsen vackrare. Det är en idé som sex designstudenter har tagit fram på Sommardesignkontoret i Boda. Förslagen presenteras på helgens festival Design i Glasriket.

De fyra kommunerna i Glasriket har fått flera designförslag som kan göra Glasriket attraktivt.

Åkerkål, brun senap och åkervinda är några av de växter som skulle kunna bidra till att minska gifterna i marken efter glasproduktion. Och det har designstudenterna på Sommardesignkontoret tagit fasta på. Kontoret drevs under sju veckor i sommar, med bas i Boda. Kontoret finansierades av de fyra kommunerna i Glasriket och de båda länen Kalmar och Kronoberg.

Design möter funktion

De giftätande växterna används i ett förslag där man har jobbat med utomhusmiljön i ett samhälle. Studenterna har använt centrum i Boda som exempel där marksten och växter används i en dekoration som i sin tur bygger på mönstret som skapas när en glasruta krossas. Där design möter funktion.

Lokala symboler och slogans

Andra idéer handlar om hur folk ska hitta in till orterna, med lokala symboler som återskapas längs vägen. Lessebo har fått en ny slogan: "Lessebo – lätt att komma hem" och Nybro har fått ett förslag på hur man kan använda sig mer av invånarnas kunskaper i utvecklingsarbetet.

I höst ska uppföljningsmöten hållas i Glasriket och kanske kan några av förslagen bli verklighet så småningom.

– Vi har mycket tankar och idéer och har fått mycket inspiration i hur vi kan använda designprocessen i utvecklingen av vår kommun. Så jag får väl säga "fortsättning följer", säger Ann-Christine Torgnyson, som är näringslivsutvecklare i Emmaboda kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".