1 av 2
Sebastian Mügge, Eskil Lipea och Joakim Hansson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Du uppmanas dela dina revolutionära idéer

"Finns verkligen mycket åsikter i Sverige"
2:14 min

Går du runt och gör revolt mot något? Du kanske har en revolution på gång? Då kan du använda dig av en utställning på Kalmar Konstmuseum som öppnar under lördagen. "Om revolutionen" bygger på Estlands frigörelse från Sovjet och det som kallades Den sjungande revolutionen och tanken är att plan 4 på muséet ska fyllas med besökarnas sång och revolution.

Utställningen är gjord av Eskil Liepa, Sebastian Mügge och Joakim Hansson. De kallar sig Alte Schweden och deras utställning "Om revolutionen" har genomförts i Estlands huvudstad Tallinn tidigare.

Och tanken är alltså att besökarna ska dela med sig av små revolutioner som ligger och pyr.

– Jag hoppas allt man kan slå hål på den där myten som Fredrik Feinfeldt skapade när han skrev boken Det sovande folket. För det finns verkligen mycket åsikter i Sverige och det finns starka ideal men ofta är det svårt att få folk att verkligen engagera sig. Och då hoppas vi på att det finns kalmarbor som vill göra revolution och kanske ta upp ett tema och som vill använda den här platsen som ett avstamp för att förverkliga det, säger Joakim Hansson, en av konstnärerna.

Sången en samlande kraft

Fram till januari nästa år hoppas han och de andra att plan 4 i Kalmar konstmuseum ska fyllas med liv och rörelse och dokumentation av processen från när vi uttrycker oss och vårt behov av frihet.

Ett viktigt redskap, som blev en stark samlande kraft för revolutionen Estland, det är sången. I november har konstnärerna planerat en workshop med körer från Högalids folkhögskola. Till workshoparna har konstnärer och körledare bjudits in från Estland som kommer att arbeta med frihetstema och sånger från Estland. Och konstnärerna kommer att besöka Pärnu i Estland igen för att hämta in mer material.

Kan vara vad som helst

Men det finns utrymme för mycket mer. Och det kan vara vad som helst.

– När vi har intervjuat pensionärer och barn om vad frihet är så fick vi många svar. Det kan vara vad som helst märkte vi. För en del är det frihet att kunna laga sin mat själv, berättar Joakim Hansson.

Intervjuerna som har gjorts på skolor och äldreboenden i Kalmar bland annat kommer också att vara en del av utställningen. På lördag är det vernissage med performance i Kalmar Stadspark, Johansfors musikkår spelar och utställningen invigs av konstnären Lars Vilks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".