Oseriösa företag hittar ny marknad för att tjäna pengar efter stormen

Skrupellösa företag har efter stormen hittat en ny marknad för att tjäna stora pengar på utländsk arbetskraft.

En skogsägare i Gislavedstrakten betalade 1.000 kronor i timmen till den som förmedlat fyra skogsarbetare från Litauen. Men själva fick dom bara 40 kronor i timmen var och tvingades åka hem på socialens bekostnad.

Dom fyra skogsarbetarna från Litauen hade lockats hit av ett företag i Stockholm som efter stormen upptäckt en ny marknad att tjäna pengar på. En skogsägare i Gislavedstrakten hade nappat på erbjudandet att få sin stormskadade skog röjd.

Litauerna inkvarterades i en stugby och började röja. Men så frågade dom skogsägaren vad han betalade till företaget för deras jobb, när de fick höra att skogsägaren betalade 250 kronor i timmer per person, de själva fick ut 40 kronor i timmen efter skatt och kände sej lurade. Enligt kollektivavtalet ska de ha minst 110 kronor i timmen. Litauerna försökte ringa förmedlaren, men ingen svarade.

Efter två dagar var pengarna slut och eftersom dom inte kunde betala stughyran så stod dom utan tak över huvudet. Då ringde männen till polisen, som kontaktade socialjouren i Gislaved. Där ställde man upp med pengar till biljetter så att litauerna kunde resa hem.

Träfacket känner till åtminstone ytterligare två fall, där skrupellösa företag utnyttjat utländska skogsarbetare. Man har god kontroll på att dom större skogsbolagen anlitar förmedlare som följer kollektivavtalet, men när det gäller enskilda skogsägare kan man inte mer än vädja att de kontrollerar de företag de anlitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".