Odd Zschiedrich får polsk kulturutmärkelse

Förre chefen för Kalmar slott Odd Zschiedrich får nu en utmärkelse för sitt arbete med utställningar om polsk svensk kultur.

Det är den polske kulturministern Waldemar Dabrowski som har utfärdat utmärkelsen och den kommer delas ut av den polske ambassadören i Stockholm.

Odd Zschiedrich säger till P4 Kalmar att han inte hade väntat sig priset men att han är överraskad, förvånad men också glad och ödmjuk.

Bara två svenskar har tidigare fått utmärkelsen. O Odd Zschiedrich är i gott sällskap tillsammans med översättarenm Anders Bodegård och koreografen Mats Ek.

Odd Zschiedrich har varit med och arrangerat flera utställningar med polskt tema, men den utställning som han främst belönas för är utställningen ”Tre kronor och den polska örnen”, som visades på Kalmar slott 2003. En dyr utställning som bidrog till slottets dåliga ekonomi.

- Det är klart att utställningar kostar pengar, det är bland det dyraste kulturarbete vid sidan om opera som man kan sysselsätta sig med, eftersom det kräver så många inblandade säger Odd Zschiedrich.

- Samtidigt tycker jag det vore ett fattigdomsbevis om vi bara ägnade oss åt små skärmbildsutställningar, utan ibland behöver man den här injektionen av storslagenhet, tillägger han.

Något som alltsp den polske kulturministern höll med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".