Högsby IK medger skattefiffel

Fotbollsklubben Högsby IK erkänner att de smusslat med skatter och avgifter. Men ordföranden uppger att det var för föreningens bästa. Föreningen accepterar en del av skattesmällen på totalt en kvarts miljon kronor, men kommer att överklaga skatten för näringsinkomster på 170 000 kr.

I höstas granskade skattekontoret i Oskarshamn division 4-klubbens ekonomi för 2003 och halva 2004. Resultatet är att klubben nu tvingas betala en kvarts miljon kronor i kvarskatt och avgifter. Summan för 2004 har klubben redan betalat, och ytterligare omkring 200 000 skall de betala in till Skattekontoret nu på måndag.

Bland annat har ordförande Björn Garpenstedt själv tagit emot drygt 100 000 kronor för att trycka klubbtidningen och program. Skattemyndigheten menar att det i själva verket rör sig om lön eftersom kvitton och fakturor saknas. Björn Garpenstedt är typograf till yrket och erkänner att han gjort fel medvetet. Men genom att kringgå reglerna har klubben kunnat få en hög kvalitet på trycksakerna, menar han. Nu påförs han pengarna som lön, tvingas själv betala inkomstskatt och klubben arbetsgivaravgift.

Vidare har en halv miljon kronor gått till spelare och personal som bland annat reseersättning och utan att arbetsgivaravgifter betalats. Detta ger nu extra avgifter och skattetillägg på ca 63 000 kronor, vilket klubben accepterar.

Men den största skattesmällen tänker Björn Garpenstedt överklaga. Det gäller inkomsterna från skogsplantering och sålda frallor och kläder, där klubben är skyldiga skatt och moms på uppåt 170 000 kr.

- Vi trodde det var skattefritt, och dessutom är reglerna föråldrade, säger Björn Garpenstedt. Han uppger att föreningen tagit kontakt med en egen revisor och att de fått motstridiga uppgifter från olika skattekontor. Nu kommer han med hjälp av Riksidrottsförbundet att försöka överklaga Skattekontorets beslut för att få igen pengarna och tydliggöra vad som gäller.

Skatterevisionen och ersättningskraven, hävdar Björn Garpenstedt, kommer att leda till att Högsby IK drar ned på sin inkomstbringande kringverksamhet och att lagen och spelarna framöver får stå för mer av sina kostnader själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".