1 av 3
Det blir Hans Eklund som tar över som ny tränare i Kalmar FF. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
2 av 3
Hans Eklund. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
3 av 3
Kalmar FF:s sportchef Thomas Andersson-Borstam. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
fotboll

Hans Eklund klar som ny tränare för Kalmar FF

4:51 min

Det blir Hans Eklund som tar över som tränare i Kalmar FF efter Nanne Bergstrand. Hans, som i lördags förde upp sin nuvarande klubb Falkenberg i allsvenskan. Det har varit mycket spekulationer kring vem som ska ta över laget, men nu är det alltså klart att det blir Mönsteråssonen som tar över KFF. Hans kontrakt är på 2 år, med en optionsklausul på ytterligare ett år.

Det var i början av juli som Nanne Bergstrand berättade att han lämnar tränarposten för Kalmar FF efter den här säsongen. Beskedet från Nanne Bergstrand blev starten på en sällan skådad spekulationskarusell i lokalpressen och på sociala medier. Snart sagt varenda person med fotbollsintresse har uttalat sig om vem som ska bli Kalmar FF:s nye tränare.

Lokal förankring

Hans Eklunds namn dök tidigt upp på listan över tänkbara kandidater. Främsta skälet till detta var de stora framgångar som han nått med Falkenbergs FF, som i helgen blev klart för Allsvenskan 2014. Med Eklund som tränare har Falkenberg spelat en anfallsinriktad fotboll med stort bollinnehav - kriterier som KFF tidigt satte högt på kravspecifikationen för den nye tränaren.

Kanske hade det även en viss betydelse att Eklund kommer från Mönsterås och känner många i KFF-ledningen? KFF behöver nya så kallade kulturbärare, det vill säga personer som stärker den lokala förankringen över en längre tid. 

Slutspekulerat

Ändå var Hans Eklund, enligt vad P4 Kalmar erfar, inte Kalmar FF:s förstaval som ny tränare. Förvisso fick Eklund tidigt en intresseförfrågan, men det var först så sent som för någon månad sedan som han blev högaktuell för jobbet. Troligen på grund av att Jan Jönsson, bestämde sig för att stanna kvar i norska Ålesund även nästa säsong.

Det var också när Kalmar FF blev mer intresserat som Hans Eklund mjuknade i sin dessförinnan styvnackade inställning att inte diskutera nästa säsong förrän nuvarande är slut. Som kompromiss nådde KFF och Eklund, utan att överhuvudtaget blanda in Falkenbergs FF, en tyst överenskommelse som absolut inte fick bli officiell förrän efter säsongsslut. Något som alltså nu har blivit ett faktum och som markerar slutpunkten för alla spekulationer.

Eklunds bakgrund

Hans Eklund är 44 år, född och uppvuxen i Mönsterås. Som ung var han inte bara en stor talang i fotboll utan även i basket. Därför var det kanske ingen slump att han i mitten av 1980-talet ratade Kalmar FF och istället valde att flytta till Växjö. Där blev han allsvensk fotbollsspelare med Öster, men han gjorde också 12 matcher med Växjö Basket i division 1.

Med tiden kom han att fokusera enbart på sitt fotbollsspelande och gjorde sig känd som en av landets målfarligaste anfallare med sju a-landskamper och skytteligasegern 1992 som höjdpunkter. Senare i karriären hann Hans Eklund med proffsspel i Schweiz, Kina och Danmark innan han vände tillbaka till Sverige och avslutade spelarkarriären med några säsonger i Helsingborgs IF, bland annat med Nanne Bergstrand som tränare.

Hans Eklunds tränarkarriär inleddes på ungdomsnivå i just Helsingborg, där han även var huvudtränare för a-laget i allsvenskan under en kort period. Efter att ha varit assistent till Stuart Baxter i Helsingborg blev han huvudtränare i danska Viborg, där han dock fick sparken 2009.

Efter det blev han assisterande till förre storspelaren Henrik Larsson i Landskrona. För ett år sedan tog han över som chefstränare i Falkenbergs FF, som han i helgen förde upp från Superettan till Allsvenskan.

Kuriosa: Hans Eklund är precis som Nanne Bergstrand certifierad ICC Coach med dokumenterade kunskaper i mental träning. Vid sidan av fotbollen driver han företaget Coaching By Eklund.

Nye tränaren nöjd med beslutet

Mönsteråssonen Hans Eklund blir ny tränare för Kalmar FF efter Nanne Bergstrand - ett beslut som han tycker känns riktigt bra. Det säger han själv när P4 Kalmars Magnus Krusell ringer upp honom och tar reda på mer om varför han valde Kalmar FF.

Magnus Krusell

Magnus Krusell. Foto: Malin Gustavsson

magnus.krusell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista