målerås

Målerås konstglas kopieras i Kina

1:00 min

Glas av konstnären Mats Jonasson från Målerås glasbruk kopieras av en glaskoncern i Kina. Conviva heter företaget som har kopierat Målerås formspråk och till och med använder bilder från tillverkningen i Målerås i sin marknadsföring. Målerås glasbruk har anlitat en advokat.

På glasbruket i Målerås har personalen upptäckt att flera av deras konstglas kopieras av en glaskoncern i Kina.

– Det är ju ett kinesiskt företag som kopierat rätt av med färger och allting, så att det är väldigt tydligt, berättar konstnären Mats Jonasson på Målerås Glasbruk.

P4 Kalmar: Hur känner du för det?

– Det är ju inte kul, suckar Mats Jonasson.

Det är inte första gången som Målerås glasbruk råkar ut för att konkurrenter kopierar saker de tillverkat, därför kontaktade de så fort de fick höra om detta en advokat.

Men trots det så har de inte så stora förväntningar på att det ska hjälpa, inte heller att mönsterskydda glaset tror de på. Detta eftersom det skulle kosta väldigt mycket pengar.

Det kinesiska företaget, som själva finns i glasriket, hävdar att de inte alls kopierat utan att de istället var först. Men det är inte bara själva kopieringen som fått Mats Jonasson att surna till.

– De har ju mage till att i sin broschyr ha bilder till och med på där jag sitter och graverar en gipsbit snett bakifrån. Så deras fräckhet saknar inga gränser om du förstår vad jag menar, säger Mats Jonasson.