Blekinge

Äldre man dog i brand - hemtjänsten kunde inte komma in

I en villabrand utanför Karlskrona förra veckan, där en 84-årig man omkom, kunde inte hemtjänstpersonalen ta sig in till mannen. Han hade kallat på hjälp med sitt trygghetslarm, men det elektroniska låset hade slutat att fungera.

"Efter branden har det uppstått en osäkerhet om hur höga temperaturer de elektroniska låsen klarar, därför kommer hemtjänstpersonalen att ha nycklar med sig som reservlösning tills vi har garantier för att de elektroniska låsen klarar stark värme", skriver Martin Olsson, chef för äldreförvaltningen i ett pressmeddelande.

Det är osäkert hur höga temperaturer de elektroniska låsen klarar, konstaterar han efter branden i Mommelycke i förra veckan, där en 84-årig man dog.

Det är oklart varför det inte gick att låsa upp mannens hus vid branden, men Martin Olsson menar att även om låset hade fungerat hade hemtjänstpersonalen inte kunnat göra något för att rädda mannen.

"Vi kommer att fortsätta använda de elektroniska låsen, men vi kommer att ha nycklar med oss som reserv tills det här är utrett", säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista