1 av 3
Foto: Jan Collsiöö/TT
2 av 3
Klicka på bilden för grafik
3 av 3
Dvärgbandmask hos räv. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
Sverige

Insamling av rävbajs går trögt

Veterinär: "Det går väl lite trögt"
1:26 min

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har uppmanat människor i hela landet att skicka in spillning från räv för att få koll på hur den ovälkomna dvärgbandmasken har brett ut sig. Men insamlingen går trögt, hittills har SVA bara fått in hälften av vad som skulle behövas för att kunna göra en riktig bedömning.

– Vi behöver ungefär 2 000 ytterligare prover och förhoppningsvis vill vi ha in de här innan årets slut, så att det går ju lite trögt, men vi har ju fått in drygt hälften, säger Caroline Bröjer, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Även i Skåne har få prover kommit in, enligt de senaste siffrorna bara ett 60-tal, vilket är mindre än hälften av det önskade antalet prover från Skåne. Från hälften av de skånska kommunerna har det inte kommit in ett enda prov.

Det var 2011 som man första gången hittade dvärgbandmask i räv i Sverige. Sedan dess har SVA försökt kartlägga hur vanlig parasiten är. Och sedan 2012 har man uppmanat jägare och andra som rör sig ute att skicka in rävbajs för analys.

– I och med att vi har positiva rävar på fyra ställen i landet vill vi se dels om det finns en spridning från de områden där vi har påvisat dvärgbandmasken och sedan vill vi se om det finns några andra ställen i landet som är infekterade, Caroline Bröjer.

Alla kan skicka in rävbajsprover.

– Om man är ute och går med hunden och har en bajspåse så gör man precis som när man plockar upp efter hunden och gör en knut på påsen och sen kan man skicka in den.

Av vad ni vet idag, hur betecknar ni läget kring dvärgbandmask i landet?

– Just nu verkar det som att vi har en väldigt låggradig smitta, vi har inte hittat särskilt många positiva rävar i landet överhuvudtaget, säger Caroline Bröjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".