Filippinerna

Överlevande vittnar om katastrofen i Filippinerna

2:35 min

I Filippinerna fortsätter arbetet med att få fram hjälp till de värst drabbade områdena efter tyfonen Haiyan som drog in över landet i fredags. Vägar har börjat att återställas och öppna för trafik. Samtidigt har överlevande börjat att evakueras, och kan vittna om förödelsen.

– Allt hände så fort, och plötsligt hade vi fyrtio personer som sökte skydd  i vår lägenhet. Vissa av dem hade stora sår och vi försökte desinficera dem så gått vi kunde med vanlig sprit, säger 23 åriga Carter Brown från Michigan i USA.

Han gjorde praktik på ett amerikanskt internetföretag med kontor i Tacloban. Carter är märkbart tagen av vad han upplevt. Det har bara gått några timmar sedan han landade i Manila – han och hans vänner lyckades få plats på ett av den filippinska militärens plan ut från det tyfondrabbade området.

På vägen till flygplatsen såg Carter förödelsen. Han berättar om gator helt fyllda av bråte, om totalförstörda hus, och om kropparna.

– Jag såg en kvinna som låg på gatan med ett spädbarn på sitt bröst. De var båda döda, säger han.

Men hjälpen börjar nu anlända till de drabbade områdena. Tidigare i dag rapporterades det att en av broarna till ön Leyte nu återställts och öppnats för trafik.

Telekommunikationerna är fortfarande nere, och de som har anhöriga i området väntar nu nervöst på att höra av sina nära och kära.

En brittisk kvinna och hennes man åkte hit på semester förra veckan för att hälsa på sin son Daniel, och hans fru och dotter. Men på grund av tyfonen blev de fast i Manila. Kvinnan, som heter Susan,  har insett att Carter kanske jobbat på samma företag som hennes son. Och, det stämmer, Carter kan bekräfta att sonen och hans familj lever.

– De var precis utanför frivilligcentret, jag såg alla tre, säger Carter.

Susan brister ut i lättad gråt.

Men många andra anhöriga kommer inte att få lika glada besked. Förmodligen har mer än tiotusen människor omkommit i vad som förmodligen varit den värsta naturkatastrofen någonsin i Filippinerna.