Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

8 av 12 kommuner saknar söndagsöppet apotek

"Det är inte bra, det kan ju dyka upp akuta behov"
1:42 min

Merparten av länets kommuner har inte ett apotek som har öppet på söndagar. Det visar P4 Kalmars kartläggning. Bara Kalmar, Västervik, Mönsterås och Mörbylånga har söndagsöppna apotek i kommunen. I Hultsfreds kommun finns tre apotek - inget har söndagsöppet.

Förra veckan berättade P4 Kalmar om de tre apoteken i Oskarshamn som alla håller stängt på söndagar. Enligt apoteken är orsakerna att kunderna är för få på söndagar och i något fall är personalstyrkan för liten för att klara av att ha öppet alla dagar i veckan.

Men Oskarshamnsborna är inte ensamma. I 8 av 12 kommuner finns inget söndagsöppet apotek.

Alla har stängt

Lyssnare i Vimmerby har uppmärksammat P4 Kalmar på att det även där är stängt på söndagar. Istället måste Vimmerbyborna åka till Västervik.

Hultsfred är ett annat exempel. I kommunen finns tre apotek – alla med stängt på söndagar.

– Det är inte bra, säger Morgan Sävetun som är ordförande i pensionärsorganisationen SPF Hultsfredsbygden.

– Det kan dyka upp akuta behov som man inte kan planera för i förväg. Hur löser man det då?

Apoteken: Bättre öppettider i dag än tidigare

Johan Waller är vd för apotekens branschorganisation Sveriges Apoteksförening. Han säger att öppettiderna totalt sett har blivit mycket bättre:

– Det är så att det har kommit drygt 350 nya apotek i landet. Tittar man på öppethållandet så motsvarar det drygt 300 apotek till.

– Ett nytt apotek kan ha öppet dubbelt så många timmar som ett "gammalt" apotek (läs: under det statliga monopolet) hade.

Han menar att apoteken anpassar sina öppettider till kundunderlaget.

– Är det så att man har mycket kunder och man behöver hålla öppet på söndag, då kommer man att öppna. Men är det så att det knappt kommer några kunder de dagarna, då kommer man ha stängt. Så man anpassar sig efter det kundtryck som finns.

Tre apotek - inget har söndagsöppet

Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

#text=5695738#Kunderna är för få på söndagar, enligt två av apoteken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".