Kalmar län

I dag: Landstingsstyrelsen diskuterar psykvården

Gudrun Brunegård: "Hoppas man tagit till sig de problem som kommit fram"
0:18 min

Under tisdagen träffas landstingstsyrelsen, och en av frågorna de diskuterar är den psykiatriska vården i länet. Mer specifikt pratar de om problemet att barn och ungdomar ibland blir inskrivna på avdelningar för vuxna, för att det är stängt eller inte finns plats på barn- och ungdomspsykiatrin.

En het fråga på landstingsstyrelsens möte i Kalmar under tisdagen, är den psykiatriska vården.

Den här gången handlar det om barn och ungdomar, och att det ibland blir så att man tvingas skriva in personer under 18 år på avdelningar för vuxna, för att det är stängt eller inte finns plats på barn- och ungdomspsykiatrin.

En som har engagerat sig för att ändra det här är KD-politikern Gudrun Brunegård. Hon har flera gånger lagt förslag om att inrätta vårdplatser för barn så att man aldrig behöver vårda barn bland vuxna inom psykiatrin, och hittills har förslagen röstats ned.

Men nu har det varit mer uppmärksamhet kring problemet och Gudrun Brunegård har därför stora förhoppningar om att det ska gå vägen till sist.

– Jag är ju en obotlig optimist, och jag hoppas verkligen att man har tagit till sig de problem som kommit fram, inte minst genom belysningen från radions sida. Så vi får se i eftermiddag, när vi ska behandla våra förslag, ifall majoriteten har tagit till sig dem, säger Gudrun Brunegård.

Besked om hur diskussionerna har gått kommer tidigast klockan 15 på tisdagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".