Ålem

Starka berättelser under rättegång om dödsolyckan i Ålem

1:33 min

I mars i år inträffade en allvarlig olycka på E22:an i Ålem mellan Kalmar och Mönsterås. En lastbil kolliderade med en buss och en man i en personbil omkom. På tisdagen inleddes rättegången mot den busschaufför, en kvinna i 45-årsåldern, som satt vid ratten på bussen. Hon nekar till att det skulle ha varit hon som orsakade olyckan.

En av de olycksdrabbade, en ung tjej som satt ombord på bussen, ger en stark, detaljrik och klar berättelse av olyckan. Hon berättar att hon ofta pendlade från Kalmar till sitt jobb. När hon klev ombord på bussen såg hon att en annan van pendlare tog på sig bältet i bussen – men eftersom vädret inte var så dåligt, så valde hon att inte göra det.

Bussen kör längs E22 norrut och vid korsningen i Ålem ska bussen svänga vänster. Då möter de en lastbil som kommer norrifrån, som också ska svänga vänster, och som helt eller delvis skymmer sikten.

"Så nära att jag kunde ta på den"

Bussen svänger ut till vänster – men då kommer en lastbil som ska köra rakt fram söderut genom korsningen.

Kvinnan som pendlade med bussen berättar hur hon ser lastbilen komma mot henne, till höger om sig.

– Den var så nära att jag nästan kunde ta på den, berättar hon.

Sekunden senare dundrar lastbilen med släp in i bussens högra sida. Buss och lastbil sliter med sig två personbilar som står vid stopplikten vid Ålems-macken, och en av bilarna blir intryckt av bussen. Därinne sitter en småbarnspappa som omkommer. Han var på väg att skjutsa sina barn till förskolan.

Var nära att dö

Den pendlande kvinnan, en av alla passagerare ombord på bussen, blir medvetslös men vaknar upp när räddningstjänsten kommit fram. Hon har glas i munnen, blöder, och är nära att svimma. På sjukhusets intensivavdelning får hon senare veta att hon varit nära att dö.

I dag är hon fortfarande sjukskriven – fortfarande psykiskt påverkad av olyckan, där hon lurade döden.

Utkräver ansvar

Kammaråklagare Kjell Jannesson menar att bussföraren har gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada:

– Jag menar att hon har orsakat hela den här olyckan. Det är för att hon har svängt vänster över väg E22 utan att ha koll på om det kom mötande trafik eller inte.

– Som bilist, särskilt om du är yrkestrafikant, så kräver det att du kan svänga eller göra olika manövrar i trafiken säkert. Här har hon tagit en chans.

Kvinnan nekar till brott. Hennes försvarsadvokat Thomas Magnusson vill inte intervjuas i dag:

– Jag spar lite på vad jag har att komma med, säger han till P4 Kalmar.