Anders Svensson fick ta emot en ny bil under fotbollsgalan i går. Foto: TT
Fotboll

Kritikstorm mot Fotbollförbundet efter gåvan till Anders Svensson

4:00 min

Anders Svensson fick en bil för sina 146 landskamper, samtidigt som Therese Sjögran med 182 landskamper inte fick någonting under måndagens fotbollsgala.

Herrlandslagets Anders Svensson fick en bil som bevis på att han gjort flest A-landskamper genom tiderna - men damlandslagets Terese Sjögran har gjort fler (187), men hon fick ingen bil.

Diamantbollenvinnaren Lotta Schelin fick frågan på presskonferensen.

– Jag hoppas att Sjögran också får en bil framöver. Hon har haft så bra prestationer under så många och likväl som Anders Svensson har hon gjort väldigt många landskamper.

Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan, satt i publiken:

– Det var väldigt klantigt och konstigt gjort, och det fick en bara att tänka att: jaha? Värderar man inte 187 damlandskamper lika högt som man värderar 146 herrlandskamper?

Men Mikael Santoft, generalsekreterare på Fotbollförbundet, svarar nej på den frågan.

– Therese Sjögran kommer att hyllas också, det är bestämt sen tidigare.

Varför hyllades hon inte igår på fotbollsgalan?

– Vi tyckte inte att det var så smart att göra vid samma tillfälle, med risk för att det ena förtar det andra.

Men Alva Nilsson, fotbollsbloggare och journalist, tror att Fotbollförbundets förklaring är en efterhandskonstruktion.

– Jag tror att hyllningen av Therese Sjögran kommer att kännas lite krystad, eftersom alla kommer undra om man gör det här bara för att det blev en debatt, eller om man gör det för att man vill göra det.

Henrik Rydström ger sig in i debatten

Debatten gick het i sociala medier då Fotbollsgalan sändes i TV på måndagskvällen. Det som diskuterades var att fotbollsspelaren Anders Svensson fick en bil i gåva från Svenska Fotbollförbundet efter att ha slagit rekord i antal landskamper med herrlandslaget. Men på plats på galan var även Therese Sjögran, som gjort 40 landskamper mer än Svensson, fast med damlandslaget.

Hör hur bloggande Kalmar FF-spelaren Henrik Rydström, som nyligen avslutade sin aktiva fotbollskarriär, ser på saken. Här i ett samtal med Lotta Bromé i P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista