Högsby

Högsbys ungdomar tveksamma till en fritidsgård på skolan

2:02 min

Stillasittande framför tv:n istället för bollspel, klättring och gemenskap med kamraterna - det berättar ungdomar i Högsby om hur situationen har blivit efter att fritidsgården Tegelbruket stängde i somras. Nu ska en ny lokal öppnas, men utbudet blir betydligt mindre och den kommer dessutom att inrymmas i skolans lokaler.

– Det kommer inte att fungera. Jag kommer inte att gå dit, säger eleven Felicia Hjelmberg, som brukade komma varje dag till Tegelbruket.

Alla ungdomar som P4 Kalmar har talat med under flera besök i Högsby har samma förslag: renovera Tegelbruket och öppna igen, och gör det nu. Men den politiska ledningen har svarat att det tyvärr inte går, eftersom gällande detaljplan inte tillåter en ungdomsgård, och en ändring är omöjlig då det finns en industri i lokalerna.

Enligt länsstyrelsen går det att ha de här verksamheterna på samma ställe, under förutsättning att industrin inte innebär risker för ungdomarnas säkerhet. Men det kan bara avgöras om kommunen föreslår en planändring, och något sådant försök har inte gjorts.

Istället har kommunledningen bestämt att fritidsgården ska få nya lokaler, på Fröviskolans område. Dessa nya lokaler kommer att vara betydligt mindre och sannolikt försvinner också mycket av utbudet från Tegelbruket - det vill säga klättervägg, musikstudio, livescen, disco med mera.

Själva idén med att vara på skolan på sin fritid känns tveksam, säger eleverna:

– Jag kanske kommer att gå hit ibland, men inte så ofta som på Tegelbruket. Jag tycker de ska öppna där igen, säger Gustav Berggren, sjätteklassare.

Han brukade gå till Tegelbruket i stort sett varje dag, men liksom kamraterna har det nu istället blivit så att han stannar hemma, tittar på tv och sitter framför datorn, berättar han för P4 Kalmar.