landstinget

Johan tar över som M-landstingsråd

På tisdagkvällen stod det klart att det blir Johan Gustafsson från Färjestaden som blir nytt landstingsråd för moderaterna. Johan har idag uppdraget som samordnare mellan de olika allianspartierna i landstinget och valdes på ett möte att efterträda Henrik Yngvesson vid årsskiftet.

Efter att Henrik Yngvesson för en tid sedan utsågs till nytt moderat kommunalråd i Mörbylånga när Kent Ingvarsson går i pension vid årsskiftet så har spekulationerna varit många om vem som tar över Yngvessons plats som moderaternas förstenamn i landstinget.

Allianssamordnare

Johan Gustavsson har hela tiden varit en av de hetare kandidaterna då han redan har god insyn i landstingspolitiken som samordnare inom alliansen. Nu blir han moderaternas ansikte utåt i landstingspolitiken och den som tillsammans med Christer Jonsson (C), Gudrun Brungård (KD) och Pierre Edström (FP) försöker utmana den sittande landstingsmajoriteten där S, V och MP ingår.

Till skillnad från t ex Kalmar är nämligen blockpolitiken tydlig i landstinget. Tidigare på dagen hade det varit landstingsstyrelsemöte och åsikterna gick isär på 40 punkter i förslaget till ny landstingsplan, bland annat kring hur mycket skatten ska höjas för att klara ekonomin.