kalmar län

Osäker effekt av Aloe Vera

1:39 min

Att man dricker Aloe Vera-drycker blir allt mer populärt. Både som en läsk, men även som kostillskott. Men vad ger den egentligen för positiva eller negativa effekter? Det vet man inte riktigt, menar Barbro Gerdén, läkare och handläggare på enheten för växtbaserade läkemedel på Läkemedelsverket.

– Vi har inte gjort någon bedömning och det finns inte heller någon särskilt stor vetenskaplig produktion som visar på någon effekt utav Aloe Vera-juice i den form som det används i dagsläget. Vi har inte heller tittat på säkerheten, säger Barbro Gerdén. 

Aloe Vera som man dricker klassas inte som läkemedel i Sverige idag. Ett företag P4 pratat med som säljer Aloe Vera-dryckprodukter säger att de inte har några hälsopåståenden med drycken, utan att det är ett alternativ till läsk.

– Det är klart att så som det säljs idag så är det ju upp till var och en att göra sig en uppfattning om det har den effekt som man förväntar sig och hoppas den ska ha. Men det finns ingen uppbackning av vetenskapliga studier. Samtidigt har vi inte haft några rapporter om biverkningar som gör att vi kan säga att vi har några farhågor, säger Barbro Gerdén på Läkemedelsverket.

Hur och om produkten fungerar och ska ge hälsosamma effekter är alltså osäkert, men på en hemsida där de säljer Aloe Vera-drycker står det att man kan dricka det för att stärka kroppens motståndskraft och skapa balans inifrån. 

Vissa drycker säljs i matvarubutiker men även i hälsokostaffärer som den som Birgit Rytteke driver i Växjö.

– Det är ett kosttillskott och det får man inte säga att det är bra för någonting, men folk tycker om att dricka det och känner att de mår väl av den, så det är många som köper den, säger Birgit Rytteke.

Du dricker ju sådana här drycker själv, hur känner du att de påverkar dig?

– Den påverkar mig inte så mycket, men jag tycker den är god att dricka och läskande helt enkelt, det är därför jag dricker den, säger Birgit Rytteke.

KOMMENTERA: Dricker du Aloe vera-drycker? Hur påverkar de i så fall dig?