Johan Gustafsson. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Johan Gustafsson – länets nyaste landstingsråd

8:24 min

På tisdagskvällen blev det klart att Johan Gustafsson från Färjestaden blir nytt landstingsråd för Moderaterna. Fram till årsskiftet är han samordnare mellan de olika partierna inom Alliansen i landstinget. När han efterträder Henrik Yngvesson kommer han jobba hårt med landstingets vårdpolitik.

– Det är en enorm verksamhet som handlar väldigt mycket om människor i utsatta lägen. Människor som måste uppsöka vård av olika slag, säger Johan Gustafsson.

Johan Gustafsson var tidigare lärare, och just det avspeglar sig en del i vad han ser som viktigt i det nya jobbet, då han vill satsa på förebyggande vård. Bland annat för unga.

– Det har jag sett i mitt läraryrke att många barn och ungdomar inte mår så bra.

Landstingsråd, om än i opposition, är en tung politisk post. Politikerna i landstinget ska styra över framför allt vården  men också kollektivtrafiken i hela länet.

Just vården är det absolut största området och det som Johan Gustafsson uppehåller sig mest när han besöker P4 morgon, och då handlar det bland annat om vad han vill se för utveckling.

– Jag tycker mig se att vården mer och mer håller på att centraliseras i Kalmar län. Det  här är ingen lätt fråga att ge sig in på, men jag skulle önska att vi hade vården närmare människor där de bor.

– Det här betyder inte att man ska ha en hälsocentral runt knuten men jag tycker vi borde kunna forma en sjukvård i Kalmar län som kommer så nära människorna som möjligt.

Johan Gustafsson (M)

Ålder: 43 år
Bor: Färjestaden
Familj: Fru och tre döttrar (11, 9 och 2 år)
Yrke: Heltidspolitiker sedan 2009, innan dess SO-lärare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista