Din förmiddag

Kulturemma: Faderskapet – ett aldrig sinande tema

Emma Sandebäcks kulturspaning denna vecka handlar om faderskapet – ett vanligt tema i romaner och filmer. I tiden verkar ligga att facklitterärt skriva om svårigheten med att bli pappa. Läs hela Emmas spaning på sverigesradio.se/kalmar

Emmas kulturspaning vecka 46: Jag och min far

Att faderskap är ett aldrig sinande tema i romaner och filmer det verkar helt klart. Oidpus, Fadren, Tjänstekvinnans son, eller Alfons Åberg – alla skildrar de fäder och relationer till barn på något sätt. Tidens tecken just nu verkar vara att man mer facklitterärt skriver om fadersroller och att det inte alltid är helt lätt att bli pappa.

I höstas presenterade Karolinska Institutet en undersökning där det visar sig att av 3600 nyblivna pappor har 15% visat depressiva symptom. Kanske är det så att en del pappor känner att de hamnat utanför de grundläggande behoven för både mamman och barnet.

En av dessa män, Jonas Rasmussen, använde sina erfarenheter och känslor och skrev diktsamlingen pappa mamma barn där ämnen som rör tillkortakommanden, bristande kontroll och rädslor tas upp.

När det gäller din plats i historien


är mitt språk en sexkantig vätska


som lutar sig mot bergvägg efter bergvägg


spegel efter spegel

 

Dina gener kommer alltid minnas mig

Och jag, i min tur:


en dinglande marionett


med DNA-strängarna som trådar


från släktträdets gungande hand

 

Det här är ett spelrum


Harmonisk svängning


och ljusår mellan pendylens ytterlägen

 

Det hänger en gunga


i släktträdets nedersta gren


Gungans däck i raka kedjor


Den utdragna gropen i sanden inunder


där barndomen bromsat upp
för att
gå vidare

Boken Pappalogi, författad av Manne Forsberg tar upp saker som han själv saknat i tidigare pappaböcker. Boken tar bl.a. upp graviditet, förlossning och föräldraledighetsfrågor. Även frågor kring parrelationen och hur den förändras post bebis finns i boken. Där är hans bästa tips att man ska ösa på med ömhetsbetygelser och inse att så som det är i småbarnsåren – så är det inte hela livet.

Även Fredrik Backman har i boken Saker min son behöver veta om världen försökt sig på att förklara papparollen för sitt barn, och han börjar med att be om ursäkt; "Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. Riktiga män väger över 90 kilo -t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts."


En tredje bok som har figurerat i pressen de senaste dagarna är Max Berganders bok På andra sidan oss, en bok med kortprosa kring ämnen som separation och fadersrelation.

Skönlitterärt skrivande om fäder finns självklart också. Sigge Eklunds Det är 1988 och har precis börjat snöa där Springsteen ljuder ur högtalarna och en fader som gillar att vara mittpunkten i olika sammanhang skildras. Också Eklunds podcast-kamrat Alex Schulman har skrivit om ämnet i Skynda att älska. Johannes Anyurus roman En storm kom från paradiset ger en skildring dels av faderns liv innan sonen kommer till världen, dels av faderns sista tid med sonen. En döende far finns också i Skuggor av Peter Handberg där huvudpersonen får ta hand om sin fars tillhörigheter. En kostym får bokstavligt talat betydelse.

Även i filmens värld skildras fadersrelationer. Gabriella Pilchers Äta, sova, dö skildrar en pappas och dotters relation. De diskuterar vitt och brett, men de står varandra oerhört nära vilket badscenen i filmen är ett bevis på. Pappa Anton levandegörs av Mikael Persbrandt i Susanne Biers film Hämnden där Anton i sin roll som läkare i Afrika får uppleva en vardag och i sin roll som nyseparerad pappa hemma i Danmark får uppleva en annan vardag tillsammans med sönerna. Sonens vän och hans relation till sin far får också betydelse för vad som komma skall i filmen. Det är två täta timmar där man inte känner sig lugn och trygg förrän allt är över.

Självklart måste vi också nämna helgens filmpremiär av Mig äger ingen där Mikael Persbrandt dyker upp igen, men nu som Hasse i filmen som verkligen är fritt baserad på Åsa Lindeborgs bok Mig äger ingen, namngiven efter en Gunnar Ekelöf-dikt. I boken träffar vi Åsa, Leif och Västerås, i filmen är det Lisa (spelad av bl.a. Ping Mon Wallén), Hasse och en icke namngiven stad som figurerar. Dessa förändringar är det Lindeborg själv som har velat ha.

Boken läste jag för många år sedan, men jag minns att jag då tyckte att den var oerhört gripande, dock inte sentimental, i sitt sätt att skildra Åsas och Leifs relation. Han gav henne det han tyckte var det bästa och de pratade mycket. Sedan fanns ju alkoholen som en stor koloss emellan dem. Den stora skillnaden mellan bok och film (enligt mig) ligger i skildringen av arbetet som ett ok på pappans axlar – vad gör tungt kroppsarbete med oss, vart driver det oss att ständigt vara utmattade fysiskt pga. arbete? Ser man filmen och boken som skilda väsen är filmen sevärd och jag kan tycka att både barnen som spelar Lisa och Mikael Persbrandt gör oerhört starka porträtt. Har du inte läst boken ännu – gör det!

En annan film som också handlar om fäder och döttrar är filmen Broken där det i två familjer av olika orsaker är pappor som lever ensamma med sina barn. Broken är omständigheternas film men en film som visar pappors kärlek till sina barn. Lite mer lättillgänglig är kanske serien Hjem som visas på måndagar i SVT, en norsk serie där traktens nu avlidne countrykung visar sig vara far till inte bara en kvinna i byn utan till ytterligare två hittills ovetande döttrar. En inte så lite chockartad upptäckt för de inblandade.

Bibliotekstoppen

I Mörbylånga toppar Jonas Jonasson och Analfabeten som kunde räkna, Khaled Hosseinis Och bergen svarade ligger som tvåa och Karin Wahlbergs Än finns det hopp kommer trea enligt Aslaug Madsen, bibliotekarie i Mörbylånga. När det gäller facklitteratur toppar boken Allt du behöver veta om hundar av David Alderton och ungdomarna vill helst just nu låna Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck. Aslaug Madsen vill också passa på lyfta det faktum att man gärna får lämna inköpsförslag till biblioteken i Mörbylånga kommun och att man kostnadsfritt kan reservera böcker från hela landet!

Kulturtipset

I höstrusket tipsar vi om Färjestadens båtklubbs bastubad i Färjestadens hamn på fredag 15/11 mellan kl. 16.30 och 20.30. Kolla bara upp vad som gäller för damer och herrar så att du kommer in i värmen vid rätt tidpunkt och så att du i lugn och ro kan blicka ut över Kalmarsund.

På söndag tar man sig söderut mot Gärdslösa Prästgård där borden står dukade med vita dukar och finporslinet mellan kl. 12 och 16. Antikvariat och Stagnelius barndomshem kan upplevas.

På söndag visas sedan filmen Mitt liv med Liberace kl. 19 i Aulan i Mörbylånga då man på kvällskvisten kan ta sig tillbaka till det glammiga 70-talet.

Emma Sandebäck
p4kalmar@sverigesradio.se