Lars Meijer och Julia Bendelin. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/Sveriges Radio
Västervik/Visby

Klart: Gotlandsbåten börjar sin trafik 2014

4:00 min

Gotlandsbåten kommer att använda två färjelägen i Visby för sin trafik från Västervik under sommaren 2014. Det sa Gotlandsbåtens vd Lars Meijer vid en presskonferens på onsdagen. Båten som är aktuell tar 1 200 passagerare och 400 bilar. Gotlandsbåten presenterar däremot inte namnet på den färja som är aktuell, ännu.

– Det känns väldigt stimulerande att vi har kommit så långt, säger Lars Meijer.

Senast vid årsskiftet ska man kunna börja ta emot bokningar.

Destination Gotland har lovat att lösa alternativa färjelägen när det behövs.

– Det här var från början en vinna-vinna-situation eller en förlora-förlora-situation, säger regionstyrelsens ordförande på Gotland, Åke Svensson.

– På en skala från 1 till 10 är jag 8 nöjd, så har jag något kvar att jobba med.

I mitten på juni 2014 kommer trafiken igång. Det finns planer på trafik i tre somrar till att börja med. Några besked om vad en biljett kommer att kosta finns inte.

Väcker glädje i Småland

Västerviks kommundirektör Carl-Magnus Mårheden kommenterade på Västerviks kommuns hemsida beslutet:

- Det är mycket positivt! Det här medverkar till att ska kunna uppnå målen i vår strategi för turism. Vi är startklara direkt. Nu kommer vi omgående att börja planera av både marknadsarbete och anpassning av hamnen.

Destination Gotland skickade på eftermiddagen gratulationer till Gotlandsbåten via Twitter där de skrev att de såg fram mot konkurrensen.

Ännu återstår dock att Gotlandsbåtens färja ska godkännas av de svenska sjöfartsmyndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista