Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Majoritet dricker sig fulla varje månad

7:05 min

Vin, öl och sprit är viktigt för många unga vuxna. Organisationen IQ som jobbar för att minska drickandet har kartlagt hur yngre vuxnas drickande ser ut. Bland de som är mellan 18 och 25 så är det en klar majoritet som dricker sig riktigt fulla minst en gång i månaden.

– Det är otroligt mycket fylla bland unga vuxna. Och om man tittar på de negativa konsekvenserna är det så många som tre av tio som uppger att de själva eller någon i deras omgivning som farit illa av den här alkoholkonsumtionen, säger Magnus Jägerskog är vd på IQ.

Att många unga vuxna dricker och ofta dricker mer än de kanske borde är inget nytt. Inte minst här i Sverige som ingår i det som kallas spritbältet. Här har sprit varit förstavalet för den som vill dricka, istället för vin.

Vin vanligast

Det har ändrats, nu är vin den främsta berusningsdrycken. Vin kommer före både öl och sprit också bland unga.

Men det dricks trots det fortfarande mycket bland dem som är på väg in i vuxenvärlden.  Det visar bland annat den undersökning som IQ har gjort på nätet. 190 000 svar har bearbetats.

Förväntas dricka

Att få unga att se problemen med sitt drickande är svårt, svårare än med de som är lite äldre:

– Det är klart att fest och ha roligt är en självklar del av den här perioden. Då kanske man inte tänker på frågor som skrumplever eller vilka negativa effekter som alkohol kan få i ett längre perspektiv. Man lever ganska mycket här och nu.

– Om man tittar på andra undersökningar om attityder kring alkohol så framträder en ganska tydlig bild; att man förväntas dricka i sociala sammanhang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista