Öland

Militär övar mot terrorism på Öland

Flera av P4 Kalmars lyssnare har uppmärksammat militärfordon vid Ölandsbron de senaste dagarna. Det är den 13:e säkerhetsbataljonen, en del av livgardet, som övar på att bekämpa säkerhetshot som exempelvis terrorism. Övningen pågår fram till och med torsdag.

– Deras inriktning är att motverka säkerhetshotande verksamhet, berättar Björn Westerdahl som är informatör på livgardet.

Med säkerhetshot menas kriminalitet, sabotage, subversion, underrättelseverksamhet och terrorism.

Övningen började i söndags och håller på fram till och med i morgon. Den omfattar hela Öland, och militärer är på plats både i norr, i mitten och på södra delen av ön.

– Det är ett 50-tal soldater och befäl som övar.

Egentligen skulle man varit med på en övning i Skåne, men av olika skäl valde bataljonen att ha en egen övning på Öland.

– Det är också för att få en ny terrängkännedom. Vi har inte övat på Öland tidigare, säger Björn Westerdahl.

– Terrängen på Öland skiljer sig från Kungsängen, där vi har övat tidigare.

Varför var då militärfordon på plats vid Ölandsbron?

– Vi upprättade relästationer där. Det innebär att man sätter upp antenner på bilar som man parkerar på olika platser, för att förlänga sin räckvidd på sina radiosignaler. I det här fallet kunde man sända radio från Kalmar och ut på ön.

Björn Westerdahl tror att fler övningar kan bli aktuella på Öland:

– Det är inte omöjligt. Vi blev väldigt vänligt bemötta av markägarna på Öland. Det är bra, för det är en sån sak som gör att det känns roligt att öva på en plats, där man kommer väl överens med lokalbefolkningen.

Lyssnartips! Har du ett tips? 0480-59 000 eller nyheter.kalmar@sr.se

Nick Näslund

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.