P4 Morgon

Nu firas ostkakan över hela Småland

5:02 min

14 november borde kanske vara Smålands nationaldag. Förutom att Astrid Lindgren fyllde år denna dag, har Emil namnsdag och ostkakans dag firas.  Det sistnämnda är höjdpunkten för Lena Marie Wikström från Öland. Hon är nämligen aktiv i organisationen Ostkakans vänner.

Hur mycket ostkaka kommer glida ned genom din strupe idag?

– Tyvärr så blir det nog ingenting. Däremot så laddar jag in för lördagen (SM i ostkaka) nu, då blir det väldigt mycket istället. Då står magen i kvadrat när man smakat av, säger Lena Marie Wikström.

Varför heter det ostkaka när det inte smakar ost?

– Det är grunden till ost, man gör ju en ostmassa. Det vill säga att man tar mjölken, hettar upp den lite och tar löpe. Då så bildas det klumpar i den här vätskan och de klumparna gör man ostkakan av ihop med lite andra ingredienser. Men om du pressar ut ännu mer vassle eller vätska så blir det tillslut en klump som är grunden till ost, förklarar Lena Marie Wikström.

Lyssnarrecept

För 5-6 personer
Ugnen på 175 grader 

500g Cottage cheese
1/2 dl sötmandel 
3 ägg
5 msk socker
1/2 dl vetemjöl
3 dl standarmjölk 
(2 påsar saffran kan du lägga i med mandeln .....)


Skålla mandeln och skala den 
Hacka mandeln grovt 
Vispa ägg och socker 
Blanda i mjöl, mjölk grädde och Cottage cheese
(Blanda saffranen och mandeln en påse i taget)
Smörj en vid ungsäker form eller ett ungsäkert fat
Häll smeten i formen eller på fatet

Grädda i mitten av ugnen cirka 1 timma

Servera ostkakan ljummen till sylt och grädde

Lycka till!
/Tessan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.